ابزار وبمستر

زمرد

مطالبی در مورد زمرد > دوشنبه 22 خرداد 1391
رنگ ایده ال برای زمرد، یک نوع سبز عمیق است که این رنگ سبز مخصوص، زمرد را از سایر سنگهای قیمتی سبز رنگ متمایز می نماید. از زمرد همیشه بعنوان باغی مملو از کریستال های زینتی یاد شده است، اگر زمرد را زیر ذره بین مشاهده کنید با آنچنان تنوعی از اشکال دلپذیر روبرو خواهید شد که شباهت بی نظیری به شاخ و برگ درختان یک باغ دارند. یک زمرد شفاف و بی نقص بسیار کمیاب است و معمولاً در اندازه های بسیار کوچک یافت می شود.
مطلب مهم قابل ذکر در مورد قيمت زمرد اين است که کشور يا محل استخراج آن فاکتور مهم آن نبوده، بلکه بستگي به کيفيت آن دارد زيرا فاکتورهايي مانند رنگ، پاکي و کيفيت برش تأثير مستقيم در قيمت زمرد دارند. براي مثال اگر سنگي از کلمبيا استخراج شده باشد لزوماً نبايد از قيمت بالايي برخوردار باشد.
اگرچه از کلمبيا زمرد هايي با کيفيت هاي بسيار خوبي استخراج و صادر شده است ولي از کشورهاي ديگري همانند افغانستان هم زمردهايي با کيفيت عالي ديده شده است. بايد توجه داشت که زمردهايي با اندازه هاي بزرگ و پاک تقريباً غير ممکن است چون تقريباً زمردها هميشه داراي ناخالصي هاي زيادي هستند و معمولاً به صورت دامله و زمردهاي نسبتاً پاکتر صفحه دار برش مي خورند.
تا قبل از سال 1963 گمان مي رفت که دليل رنگ سبز در زمرد فقط عنصر کروميوم مي باشد ولي با کشف معدن بزرگي در برزيل که عنصر واناديوم باعث رنگ سبز در آن بود گمان قبلي را دگرگون کرد. اين جواهر که يکي از جذابترين جواهرات است، به خاطر بازي رنگ خود مشهور است. این جواهر وقتي درمقابل نور گرفته شود تشعشعات آبي رنگ، قرمز رنگ، و مخلوطي از اين دو رنگ را با ظرافت هر چه تمام تر از خود ساتع مي کند. نوع مرغوب اين جواهر بسيار درخشنده، تابناک و خيره کننده است. بسيار زيبا و باشکوه است و خاصيت خودافروزي کريستال را دارا است. در فرهنگ‌ های‌ مختلف، اعتقادات‌ متفاوتی‌ دربارۀ زمرد وجود دارد و انسان‌ ها خواص‌ جادویی‌ حیرت ‌آوری‌ برای‌ آن‌ متصور بوده‌اند؛ برای‌ مثال‌ مصریان باستان‌ در دهان‌ مرده‌ زمرد قرار می ‌دادند تا در آن‌ دنیا بهتر تكلم‌ کند. رنگ‌ سبز زمرد در مقابل‌ نور طبیعی‌ یا نور مصنوعی‌ و یا حرارت‌ تغییر ناپذیر است. البته‌ حرارت‌های‌ بسیار بالا آن‌ را دگرگون‌ می‌كند.
اولین‌ معادن‌ زمرد در عصر باستان‌ و در جنوب‌ مصر كشف‌ شده‌ كه‌ در مقایسه‌ با زمردهای‌ امروزی‌ كیفیت‌ پایین ‌تری‌ داشته‌ است. امروزه‌ مهم ‌ترین‌ معدن‌ زمرد جهان‌ در كشور كلمبیا قرار دارد كه‌ از قرن‌ شانزدهم‌ به‌ بعد، از آن‌ استخراج‌ می ‌شود. ‌. یكی‌ از معادنی‌ كه‌ زمرد مرغوب‌ با كیفیت‌ عالی‌ از آن‌ استخراج‌ می‌ شود معدن‌ موزو(MUZO) است‌ كه‌ زمرد شفاف‌ با رنگ‌ سبز سیر دارد. دیگر معادن‌ معروف‌ زمرد در كلمبیا، شیور(CHIVOR) است‌ كه‌ استخراج‌ از آن‌ چند قرن‌ است‌ ادامه‌ دارد. ازدیگر معادن‌ مهم‌ زمرد معادن هاباخ‌تان اطريش، معادن كلئوپاتراي مصر و معادن استراليا و ...... نام برد.
بلورهای‌ زمرد ناخالصی‌های‌ متعددی‌ از قبیل‌ گاز، مایعات‌ و حباب‌ دارند كه‌ هر چه‌ این‌ ناخالصی‌ها بیشتر باشد، زمرد مات‌ و كـِدرتر خواهد بود. البته‌ اكثر زمردها ناخالصی‌ دارند كه‌ جواهر فروشان‌ اصطلاحاً به‌ آن)یخ( می‌ گویند.یكی‌ از راه‌های‌ تشخیص‌ زمرد اصل‌ از زمرد بدلی‌ و ساختگی‌ ،همین‌ ناخالصی‌ هاست . ديگر معادن‌ مهم‌ زمرد در برزيل، پاكستان، افغانستان، روسيه، زامبيا، استراليا، ماداگاسكار، تانزانيا، هندوستان‌ و اتريش‌ قرار دارند. امروزه‌ بهترين‌ زمرد با كيفيت‌ خوب‌ كه‌ در ساخت‌ جواهرات‌ از آن‌ استفاده‌ مي ‌شود زمرد كلمبياست‌ كه‌ بسيار طرفدار و خواهان‌ دارد.

بهسازی زمرد
از آنجايي که زمرد ها به طور معمول داراي ترک هاي زيادي مي باشند مورد بهسازي قرار مي گيرند. روش بهسازي در زمردها با فرستادن روغن و يا رزين ها به درون ترک هايي که به سطح سنگ رسيده اند انجام مي پذيرد. اين روش با توجه به نوع روغن و يا رزين و يا رنگ آنها نه تنها تا حدي باعث محو شدن ترک ها مي شود بلکه مي تواند در بهتر نمودن رنگ تأثير گذار باشد.
لازم به ذکر است استفاده از دستگاه اولتراسونيک ، حلال ها و حرارت زياد باعث خارج شدن روغن از ترک ها و در نتيجه پديدار شدن آنها و حتي احتمال شکستن زمرد نيز امکان پذير است.
جواهر فروشان‌ بسياري‌ از زمردها را براي‌ اصلاح‌ رنگ‌ يا پـُر كردن‌ شيارها روغني‌ مي‌ كنند. اين‌ روغن‌ به‌ مرور زمان‌ و يا با حرارت‌ خشك‌ مي‌ شود و ممكن‌ است‌ بعضي‌ نقاط‌ زمرد بر اثر شست ‌و شو حالت‌ سفيدي‌ (سفيدك) پيدا كند كه‌ مي ‌توان‌ آن‌ را دوباره‌ با روغن‌ زيتون‌ (به‌ وسيله‌ يك‌ قلم‌ و كمي‌ پنبه‌ آغشته) اصلاح‌ و شفاف‌ كرد. همان‌ طور كه‌ اشاره‌ شد، زمرد گوهري‌ شكننده‌ است. بنابراين‌ هنگام‌ جا به ‌جا كردن‌ آن‌ بايد نهايت‌ دقت‌ را داشت؛ زيرا اگر روي‌ سنگ‌ بيفتد ممكن‌ است‌ خرد شود.
همانطور که می‌دانیم یکی از روش‌های تشخیص و شناسایی کانی‌ها بررسی میزان ضریب شکست (RI) هر کدام از کانی‌هاست، ضریب شکست یا Reflactive Index در کانی های مختلف به دو دسته بندی عمده تقسیم می‌شوند:
1.ضریب شکست یگانه یا SR
2.ضریب شکست دوگانه یا DR

زمرد جزو آن دسته از کانی‌هایی است که دارای ضریب شکست نور دوگانه بوده و میزان ضریب شکست زمرد برای نور معمولی یا (Ordinary Light) بین اعداد ۱/۵۷۳ تا ۱/۵۹۸ و برای نور غیر معمولی (Extraordinary Light) ما بین ۱/۵۶۵ تا ۱/۵۹۰ در نوسان است. میزان این نوسانات به کیفیت کانی و یا همان میزان ناخالصی های موجود در آن بستگی مستقیم دارد. ضریب شکست نور در زمرد های استخراج شده از معادن مختلف دنیا با هم متفاوت است، به عنوان مثال زمرد های برداشت از معادن برزیل دارای ضریب شکست پایین تر و زمرد های یافت شده در معادن پاکستان و زیمبابوه دارای ضریب شکست نور بالاتر هستند. در بین این دو واحد دیگر معادن دنیا قرار دارند. یک قانون کلی که برای نسبت ضریب شکست نور و میزان ناخالصی‌های موجود در آن به دست آمده این چنین است که با افزایش فلزات قلیایی در ترکیب شیمیایی، میزان ضریب شکست برای نور غیر معمولی و معمولی افزایش می‌یابد.

تشابه کانی شناسی :
آپاتیت - تورمالین - توپاز

زمردهای معروف
درسال 1848 اولين زمرد مصنوعي توسط او ورنوي توليد شد.و در حال حاضرزمردهايي‌ مصنوعي‌ با كيفيت‌ مشابه‌ توليد می شوند و به‌ جاي‌ زمرد اصل‌ به‌ فروش‌ می رسند. چند نوع‌ زمرد معروف‌ ساختگي(سینتتیک)‌ را معرفي‌ مي‌ كنيم:
الف) زمرد چتم‌؛(CHATAM) اين‌ زمرد به‌ وسيله‌ كارخانه‌ اي‌ به‌ همين‌ نام‌ به‌ روش‌ گرمايي‌ و نيز جوش‌ كردن‌ زمرد ساخته‌ مي‌شود.
ب) زمرد ژيلسون‌(GILSON) كه‌ به‌ روش‌ گرمايي‌ و آزمايشگاهي‌ توليد مي‌شود.
ج) زمرد لش‌لايتنر(LECHLEITNER) كه‌ در اين‌ روش‌ لايه ‌اي‌ از زمرد روي‌ يك‌ بريل‌ كشيده‌ مي ‌شود.


بهترين‌ كلكسيون‌ زمرد دنيا از نظر تعداد، رنگ، اندازه‌ و تراش‌ در بانك‌ مركزي‌ كشور كلمبيا قرار دارد. در موزه‌هاي‌ علوم‌ طبيعي‌ لندن‌ و نيويورك، در بانك‌ مركزي‌ روسيه‌ و نيز در كشور اتريش‌ زمردهاي‌ معروف‌ و مشهوري‌ وجود دارد. به‌ علاوه ، يكي‌ از بزرگ‌ ترين‌ مجموعه‌ هاي‌ زمرد تراش‌ داده ‌شدهِ دنيا در بانك‌ مركزي‌ ايران‌ نگهداري‌ مي‌ شود كه‌ جزو جواهرات‌ ملي‌ كشور ماست.

زمردهایی که به صورت گنبدی تراش داده می شود نیز بسیار زیبا هستند. گاهی بر روی زمردها کنده کاری نیز انجام می شود. زمردها را باید از خراشیدگی ، ضربات محکم ، مواد پاک کننده شیمیایی و تغییرات ناگهانی دما حفظ نمود، ضمناً برای تمیز نمودن آنها نباید از دستگاههای آلتراسونیک استفاده نمود
 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







تاريخ : سه شنبه 1 مرداد 1392برچسب:, | 12:41 | نويسنده : محمود داداش رستمی ثالث |